BRUSSEL - Europese en Afrikaanse onderzoekers hebben een nieuwe testmethode ontwikkeld om het levensgevaarlijke ebola-virus sneller te ontdekken. Aan het onderzoek is ook meegewerkt door het Rotterdamse Instituut voor Virologie.

De test kan het virus al ontdekken voordat antilichamen bij een besmet persoon aanwezig zijn, zo heeft een woordvoerster van de Europese Commissie maandag bekendgemaakt. De commissie heeft het project gesteund met een subsidie van 500.000 euro.

Ebola blijft een ziekte die nauwelijks te bestrijden is. Ruim 80 procent van de besmette patiënten overlijdt aan het virus. Door een snellere diagnose zouden artsen echter eerder tegenmaatregelen kunnen nemen, hetgeen de kans op overleving vergroot, zo meent de woordvoerster. De test is ook geschikt voor een snellere ontdekking van gele koorts.

Aan het onderzoek werkten naast de Rotterdamse onderzoekers ook specialisten uit Frankrijk, Duitsland, Senegal en Gabon mee. Vooral Gabon is de laatste jaren getroffen door het virus, dat leidt tot stevige hoofdpijnen, misselijkheid en diarree. In de regel leidt de ziekte binnen zes tot zestien dagen tot de dood.

Ebola werd in 1976 voor het eerst geconstateerd in Soedan en Congo. Sinds 1994 zijn er zes nieuwe uitbraken geweest in Afrika, die leidden tot tientallen doden. Door het toegenomen toerisme naar Afrika neemt ook de kans op besmettingen in het westen toe.