LONDEN - De Britse belastingbetaler wordt opgezadeld met een rekening van omgerekend ruim 750.000 euro per jaar in verband met de vrijlating van de vijf Britten die door de Amerikanen op de marinebasis Guantanamo Bay werden vastgehouden. Dat meldde de krant The Sun op zondag.

De hoge kosten hangen volgens de krant samen met de opdracht aan politie en inlichtingendiensten om de vijf enerzijds te beschermen en anderzijds scherp in de gaten te houden. Een door The Sun opgevoerde expert op het vlak van veiligheid zegt dat de vijf jaren lang gevolgd zullen moeten worden.

"Surveillance rond de klok kan oplopen tot zes man per verdachte'', aldus Chris Dobson. "De politie heeft ook de plicht ze te beschermen tegen aanvallen. Ze zouden risco's kunnen ondervinden van extreem rechtse groeperingen'', voegde hij daar aan toe.

De vijf zijn nog niet overgevlogen naar Groot-Brittannië maar de rel is nu al groot. De oppositie is boos over de vermeende spilzucht met gemeenschapsgeld. "Het zou voor iedereen, inclusief de mannen zelf, veel eenvoudiger zijn als ze in hechtenis genomen zouden worden. Er zijn serieuze beschuldigingen tegen deze mannen en ze zouden vast moeten zitten terwijl ze worden onderzocht'', aldus de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Ann Widdecombe.

Volgens de huidige minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, vormen de vijf geen enkele bedreiging voor de nationale veiligheid. Juristen verwachten dan ook niet dat er aanklachten komen tegen de mannen.