BAGDAD - Volgens de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, kunnen er wegens 'technische redenen' op zijn vroegst over een jaar tot vijftien maanden verkiezingen plaatshebben in Irak. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Arabiya zaterdag.

"Het neemt tijd in beslag deze technische problemen op te lossen, we rekenen op iets van een jaar tot vijftien maanden. Er zijn echt belangrijke technische problemen waarom verkiezingen niet mogelijk zijn", aldus Bremer volgens al-Arabiya.

Geen wetten

De bewindsman voegde eraan toe dat er nog geen verkiezingswet is en dat er geen wetten zijn waarin het bestaan van politieke partijen is geregeld. Ook bestaan er nog geen kieslijsten en kieswetten. Bovendien zijn er nog geen kiesdistricten vastgesteld, aldus Bremer.

De Amerikaanse autoriteit in Irak verklaarde echter later dat de zender uit Dubai de woorden van Bremer verkeerd had geïnterpreteerd. "Het is niet ambassadeur Bremers visie dat het vijftien maanden zal duren", aldus een zegsman. Volgens hem bestaat er ook een kans dat het sneller gaat.

Kofi Annan

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties zei donderdag al dat verkiezingen vóór 30 juni niet haalbaar zijn, wanneer de Amerikanen de macht overdragen. De sjiitische leiders wilden aanvankelijk dat er wel verkiezingen worden gehouden, voordat er een Iraakse regering wordt gevormd.

Donderdag zei Ahmad Shayeah al-Barak, een sjiitisch lid van de huidige regeringsraad, dat hij met een overgangsregering kan leven als de VN dat bevelen. Hij zei dit kort na overleg met de belagrijkste religieuze leider van de sjiieten, grootayatollah Ali al-Sistani. Die eiste verkiezingen, voordat de Amerikanen op 30 juni de macht in Irak overdragen.