BAGDAD - Een delegatie van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft zaterdagmorgen voor het eerst een bezoek gebracht aan de voormalige president Saddam Hussein van Irak. Dat zei een woordvoerder van de ICRC in de Jordaanse hoofdstad Amman. De oud-dictator wordt vermoedelijk op de internationale luchthaven van Bagdad door de Amerikaanse strijdkrachten vastgehouden.

"Twee vertegenwoordigers van de ICRC, onder wie een arts, bezochten Saddam Hussein zaterdag in Irak en mochten lang genoeg bij hem blijven om fysiek en geestelijk te onderzoeken", aldus zegsvrouw Nada Dumani. Volgens de regels mag het Rode Kruis geen informatie naar buiten brengen over de toestand en de verblijfplaats van de gevangene. Saddam Hussein heeft aan het Rode Kruis een brief voor zijn familie meegegeven.

"Het doel van dit bezoek is het op de hoogte blijven en het monitoren van de omstandigheden van de detentie en behandeling van de gevangene", zei Dumani. "We willen uitzoeken of hij genoeg eten en drinken krijgt en om zijn gezondheidstoestand te controleren. Ook willen wij hem de mogelijkheid geven om een boodschap aan zijn familie over te brengen." Dumani hoopt dat het Rode Kruis hem vaker kan bezoeken.

Krijgsgevangene

De Amerikanen gaven de hulpinstantie vorige week zaterdag formeel het groene licht voor het bezoek nadat de regering-Bush op januari Saddam Hussein officieel tot krijgsgevangene had verklaard. Hiermee kreeg de 66-jarige Saddam Hussein ook alle rechten die aan zo'n status verbonden zijn zoals bezoek van het Rode Kruis.

Amerikaanse militairen arresteerden Saddam Hussein op 13 december in Centraal-Irak. Hij verschuilde zich in een gat in de grond in een dorpje nabij Tikrit. De coalitietroepen bezetten de Iraakse hoofdstad Bagdad begin april. Daarna wist Saddam Hussein acht maanden uit handen van de Amerikanen te blijven, die hem ervan beschuldigden het verzet tegen de bezettingstroepen te leiden.