SITTARD - Het genezend medium Jomanda heeft zaterdag in een open brief in Dagblad De Limburger gewaarschuwd voor kwakzalvers en voor mensen die zeggen dat ze met haar samenwerken. "Mijn naam wordt nog steeds vaak misbruikt", schrijft ze.

"Mediumschap is niet te leren! Doe nooit mee aan experimenten zoals glaasje draaien, dwing niets af via pendels. Dit kan erg gevaarlijk zijn."

Sylvia Millecam

Jomanda schreef de brief als een reactie op de aantijgingen dat zij de aan kanker overleden actrice Sylvia Millecam heeft misleid door te zeggen dat ze geen borstkanker had. Ook zou ze Millecam hebben ontraden naar een reguliere arts te gaan. Het Openbaar Ministerie overweegt haar daar voor te vervolgen.

Jomanda wijst de beschuldigingen van de hand. Sylvia had haar keuze al bepaald voordat ze mij vroeg als vriendin langs te komen, beweert ze. Daarvoor had ze al ervaringen opgedaan in het reguliere circuit.

Samenwerking

Het medium toont zich in de brief een warm pleitbezorger van samenwerking met reguliere artsen. "Blijf weg bij alternatieve hulpverleners die je weghouden van reguliere artsen." En: "De kloof tussen regulier en alternatief kan alleen verdwijnen als het kaf tussen het koren verdwenen is."

Ze besluit haar brief met de oproep charlatans aan te pakken. "Doe er iets aan! Het is in ieders belang en geeft een stukje vrede op aarde. Laat bedrog niet langer bestaan."