GAZA-STROOK/JERUZALEM - Israël zal aan de vooravond van de zitting van het Internationaal Gerechtshof over de 'muur' tussen Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever een deel van de barrière afbreken. Dat hebben Israëlische functionarissen zaterdag bevestigd.

De sloopwerkzaamheden beginnen zondag, aldus een woordvoerster van het Israëlische ministerie van Defensie. Het betreft een deel van de muur nabij de dorpen Baka al-Sharkiya en Zeita op de Westelijke Jordaanoever. In totaal gaat 8 kilometer barrière tegen de vlakte.

Toevallig

Dat een deel van de muur wordt afgebroken kort voor het begin van de eerste hoorzitting van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag over de legaliteit van de afscheiding is puur toevallig, aldus de zegsvrouw. Het zou al zes maanden in de planning staan.

De barrière wordt neergehaald omdat het dorp Baka al-Sharkiya erdoor van de rest van de Westelijke Jordaanoever wordt afgescheiden. Volgens de Israëlische televisiezender Kanaal 10 kost de hele sloopoperatie van het stuk muur ongeveer een miljoen dollar per kilometer.

Terrorisme

Israël zegt de muur nodig te hebben om terrorisme te stoppen. Het Internationaal Gerechtshof houdt vanaf maandag hoorzittingen over de juridische kant van het project op verzoek van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het advies van het Hof is niet-bindend.

Palestijn gedood

Nabij de grens tussen de Gaza-strook en Israël heeft het Israëlisch leger zaterdag een Palestijn doodgeschoten. Dat heeft het Israëlisch leger bevestigd. Volgens een legerwoordvoerster werd er op de 33-jarige man geschoten omdat hij zich 'verdacht' gedroeg en steeds dichter bij de voor hem verboden zone kwam. Het is niet duidelijk of de man gewapend was.