SAN FRANCISCO - Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft het ministerie van Justitie van de staat Californië opdracht gegeven gerechtelijke stappen te ondernemen tegen het voltrekken van huwelijken tussen partners van dezelfde sekse. De gewezen filmster Schwarzenegger bekleedt sinds november de post van gouverneur in Californië.

In San Francisco kunnen homo- en lesbische stellen al een week lang met instemming van het stadsbestuur trouwen. De nieuwgekozen burgemeester van de stad, Gavin Newsom, gaf ambtenaren daar vorige week opdracht toe. Dat is in strijd met de geldende regels van de staat Californië. Vele honderden stellen hebben er echter al gebruik van gemaakt.

Woede

Dit is gebeurd tot woede van conservatieve groepen die tevergeefs bij twee verschillende rechters twee afzonderlijke zaken hadden aangespannen tegen de huwelijksvoltrekkingen. Vrijdag besloot een rechter het stadsbestuur vooralsnog niet te dwingen te stoppen met het voltrekken van homohuwelijken. Eerder deze week nam een andere magistraat al eenzelfde beslissing, zodat de stad voorlopig kan doorgaan met het voltrekken van dergelijke huwelijken.

Recht op gelijke behandeling

Het stadsbestuur is op zijn beurt ook naar de rechter gestapt om de wetten van de staat Californië waarin het huwelijk expliciet wordt voorbehouden aan heterostellen, nietig te laten verklaren. Dergelijke regels zijn in strijd met het recht op gelijke behandeling, aldus de stadsadvocaat in San Francisco.