TEHERAN - De conservatieve kandidaten in Iran krijgen nagenoeg zeker een meerderheid van de parlementszetels in handen. Uit voorlopige uitslagen van de stembusgang vrijdag is duidelijk dat de hervormers er nauwelijks aan de bak zullen komen.

De definitieve uitslag wordt niet voor zondag verwacht. In meer dan dertig districten zijn nieuwe verkiezingen nodig, omdat geen van de kandidaten daar de vereiste drempel van 25 procent haalde. "De conservatieven zullen een meerderheid hebben in de Majlis (parlement)", aldus Mustafa Tajzadeh. Hij is lid van de belangrijkste oppositiepartij, de IIPF, die onder leiding staat van de broer van president Khatami.

Tajzadeh zei te verwachten dat de hervormingsgezinden tussen de zestig en honderd van de in totaal 290 zetels in de wacht zullen slepen. "Als er vrije verkiezingen waren gehouden, zouden we een meerderheid hebben van tweehonderd zetels", aldus Tajzadeh. Hij voegde eraan toe er zeker van te zijn dat de conservatieven de steun hebben van hooguit 15 procent van de bevolking.

Boycot

Zijn partij deed niet mee aan de verkiezingen. Duizenden hervormingsgezinde kandidaten werden van tevoren uitgesloten van deelname of boycotten de stembusgang uit protest tegen het weren van collega's.

De Raad van Hoeders, die toeziet op het islamitische gehalte van het landsbestuur, had bijna 2500 voornamelijk hervormingsgezinde kandidaten van de in totaal 8200 kandidaten uitgesloten van de verkiezingen.

Opkomst

Volgens een regeringsfunctionaris is 40 tot 48 procent van de in totaal 46 miljoen kiesgerechtigden naar de stembus gegaan. Staatsmedia repten evenwel van een opkomst van 60 procent. Tijdens de vorige verkiezingen, die in 2000 winst opleverden voor de hervormers, kwam 67 procent opdagen.