WAMEL - Politie, dierenbescherming en de Algemene Inspectiediensthebben vrijdag in een woning in het Limburgse Geulle 85 ernstigverwaarloosde dieren in beslag genomen. Een dag eerder haalde de dierenbescherming al 37 dieren uiteen huis in het Gelderse Wamel die door hun eigenaarernstig waren verwaarloosd. Dat maakte de organisatie vrijdagbekend. Onder de dieren was ook een pony die in de kelder zijn stalhad.

De eigenaar van de dieren in Geulle is aangehouden wegensdierenmishandeling, meldde de politie. Veel dieren lagen in huneigen dik opgestapelde mest en hadden geen drinkwater. De inspectienam onder meer hangbuikzwijntjes, ganzen, kippen, eenden, konijnen,hamsters, valkparkieten, duiven en dwergpapegaaien in beslag.De eigenaar is vorig jaar ook al betrapt op verwaarlozing vandieren. Toen ging het om 170 beesten.

Schurft

In Wamel vond de Dierenbescherming in totaal veertien honden,vijftien katten, vier bergeenden, een pony, twee geiten en eenkonijn. De aan de drank verslaafde eigenaar en zijn vorige weekoverleden echtgenote hadden de dieren ernstig verwaarloosd. Eendeel van de honden was in de douchecel opgesloten. De overigeverbleven in de kelder. De meeste van deze dieren hadden schurft eneen aantal van hen was moddervet door te veel voeding en te weinigbeweging.

In de kelder stond ook de pony. Het twintig jaar oude, sterkvermagerde dier stond in zijn eigen uitwerpselen en hadvermoedelijk al enkele dagen geen voedsel meer gehad. De eigenaardeed vrijwillig afstand van de beesten. Gezien zijn persoonlijkeomstandigheden kreeg hij geen proces-verbaal.