DEN HAAG - Justitie in Den Haag brengt eind maart drie mannen voor de rechter, omdat ze zeker tien huizen aan illegalen zouden hebben verhuurd. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend. Het is voor zover bekend de eerste keer dat in Den Haag huisjesmelkers strafrechtelijk worden aangepakt.

De verdachten, mannen van 22, 24 en 50 jaar oud, werden in december aangehouden in hun woonplaats Den Haag. Onlangs hield de politie in Kwintsheul (Westland) nog een 64-jarige man en een -jarige vrouw aan die eveneens woonruimte aan illegalen zouden hebben verhuurd. Hun zaak komt op een nog onbekende datum voor de rechter.

Huisjesmelkers verhuren voor zeer hoge bedragen slaapplaatsen in slecht onderhouden panden. Vaak zijn de huurders illegalen die in de kassen van het Westland werken. De panden zijn over het algemeen brandgevaarlijk, onhygiënisch en overbevolkt.

De autoriteiten hebben de aanpak van huisjesmelkers in Den Haag de afgelopen jaren geïntensiveerd. In september 2002 werd dat voor het publiek zichtbaar, toen tijdens een grootschalige actie in de Schilderswijk en in Transvaal 82 illegalen werden opgepakt.

De autoriteiten stelden destijds dat ze geen illegalenjacht hadden opgezet, maar dat de acties gericht waren op de malafide infrastructuur achter de huisvesting van illegalen. Dat doel werd in eerste instantie niet bereikt. De acties resulteerden slechts in de aanhouding van grote aantallen al dan niet illegaal in Nederland verblijvende personen.

Arrestaties

Pas in december vorig jaar volgden de eerste arrestaties van verdachte huisjesmelkers. De eerste drie verdachten moeten zich op maart verantwoorden voor de rechtbank in Den Haag. Het OM verdenkt hen van het vervoeren en huisvesten van illegalen en van deelname aan een criminele organisatie.