AMSTERDAM - Accountants moeten in het uiterste geval de controle staken van de boeken van bouwbedrijven die geen gedragscode ondertekenen. Zij moeten druk uitoefenen op de bedrijven die zich niet tot de code verplichten.

Dat heeft de beroepsvereniging van accountants Nivra vrijdag gezegd. Tot nu toe hebben 76 van de enkele honderdduizenden bouwbedrijven de gedragscode van de branchevereniging AVBB ondertekend. Die verbiedt onder meer prijsafspraken en de betaling van smeergeld. De code bestaat sinds begin dit jaar. De AVBB heeft hem opgesteld na het parlementair onderzoek naar de bouwfraude in .

Vertrouwen

Volgens het Nivra geeft de code aan dat de bedrijven zich aan de regels houden. "We weten dan zeker dat een bedrijf integer geleid wordt. We kunnen de documenten die we inzien, vertrouwen", aldus de woordvoerder. Hij wijst erop dat de controle moeilijk wordt wanneer de oude praktijk bij een bedrijf opgeld doet.

"Fraudegevallen worden meestal buiten het bedrijf gehouden. Dat gaat met faxen naar huisadressen en is nauwelijks terug te vinden in de officiële boekhouding."

De code van de AVBB is niet verplicht. Bedrijven zijn vrij om eraan mee te doen. Onder de 76 bedrijven die de code hebben ondertekend, zijn Heijmans, een aantal werkmaatschappijen van Strukton en van VolkerWessels en verder vooral kleinere en enkele middelgrote bedrijven. VolkerWessels-dochter Boele & Van Eesteren, waarvan kortgeleden een schaduwboekhouding opdook, staat niet als 'integer' geregistreerd.

De Nivra roept zijn leden op het werk te staken, als een bouwondernemer niet goed kan verklaren waarom hij de code niet heeft ondertekend en ook de commissarissen er het nut niet van inzien.