NICOSIA - Grieks-Cyprioten zouden het VN-plan voor hereniging van Cyprus verwerpen, als daar nu een referendum over zou worden gehouden. Dat blijkt uit een opiniepeiling die de krant Simerini vrijdag heeft gepubliceerd.

Volgens de enquête is 61 procent van de ondervraagden tegen het plan dat de Grieks- en de Turks-Cypriotische gemeenschappen op het eiland moet herenigen. Ongeveer 67 procent noemde het plan in de huidige vorm niet adequaat.

Donderdag begonnen in de Cypriotische hoofdstad Nicosia nieuwe onderhandelingen over hereniging. Op 1 mei komt Cyprus bij de Europese Unie, maar als het overleg mislukt, blijft het Turks-Cypriotische deel daarbuiten. De Verenigde Naties willen dat beide partijen het eind maart eens zijn over een akkoord. Daarover mogen beide gemeenschappen zich in een referendum uitspreken. Grieks-Cyprioten zouden vrezen voor een te dominante positie van de Turks-Cyprioten.

Volgens het plan wordt Cyprus (na een Turkse invasie in 1974 verdeeld) een losse federatie van twee grotendeels autonome gebieden. Moeilijke punten in de onderhandelingen zijn de verdeling van het grondgebied en de terugkeer van vluchtelingen die in 1974 zijn verjaagd. VN-topman Kofi Annan heeft bedongen dat hij het laatste woord krijgt over dergelijke punten.

De EU ziet bij voorkeur een herenigd Cyprus toetreden, om geen potentiële (militaire) conflicten binnen te halen. Turkije, dat zelf ook graag bij de EU wil, heeft 35.000 soldaten in het noorden van Cyprus gelegerd.