KARACHI - De Pakistaanse politie mag het vermoedelijke brein achter de ontvoering van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl, sjeik Omar, nog veertien dagen vasthouden. Dat heeft een rechtbank in Karachi maandag bepaald.

Onder strenge politiebewaking en met een kap over zijn hoofd is Omar maandag voorgeleid aan een antiterroristische rechtbank in Karachi.

Omar werd twee weken geleden aangehouden en bekende kort daarop dat hij opdracht had gegeven tot de ontvoering van Pearl. Sjeik Omar wordt beschouwd als een van de belangrijkste leiders van de verboden islamitische beweging Jaish-e-Mohammad.

Een woordvoerder van de rechtbank in Karachi zei dat de hechtenis van sjeik Omar is verlengd om de politie in de gelegenheid te stellen te zoeken naar het lijk van Pearl en het wapen waarmee de Amerikaan is vermoord.

Ook twee andere verdachten, Sjeik Abil en Salman Saquib, zijn maandag voorgeleid. Zij worden ervan verdacht e-mails te hebben verzonden, waarin mededelingen werden gedaan over de ontvoering van Pearl.

Vorige week werd bekend dat Pearl door zijn ontvoerders is vermoord. De Pakistaanse autoriteiten hadden toen een videoband in handen gekregen, waarop was te zien dat Pearl de keel werd doorgesneden.

/NIEUWSAmbassade VS meldt dood journalist PearlVerdachte meent dat ontvoerde journalist dood is