BOVENKARSPEL/AMSTERDAM - "De politiek lijkt de slachtoffers van legionella op de Westfriese Flora allang weer vergeten." Dat zei voorzitter F. Bertrand van de Stichting Veteranenziekte vrijdag tijdens de herdenking van de legionella-uitbraak uit 1999. Door die uitbraak werden tweehonderd slachtoffers ziek en kwamen 32 mensen om het leven.

Volgens Bertrand wil Den Haag de ramp snel vergeten. "Sterker nog, ze hebben dit nooit een ramp gevonden." De voorzitter hekelde het feit dat onder aanvoering van de GGD's en de vier grote steden een succesvolle lobby is ingezet met als doel kosten voor achterstallig onderhoud in installaties op te voeren als kosten voor preventieve maatregelen. De werkelijke kosten voor preventie worden daardoor volgens hem te hoog, en te mooi, weergegeven.

Pronk

De door oud-minister Pronk (VROM) afgekondigde strenge maatregelen ter bevordering van preventie worden door staatssecretaris Van Geel (Milieu) in rap tempo uitgekleed, vindt Bertrand. "Het merendeel van de eigenaren van collectieve waterinstallaties is niet meer verplicht deze aan te passen, maar kan alleen nog worden aangesproken op een zorgplicht."

Bij de herdenking in Bovenkarspel waren vrijdag meer dan honderd mensen aanwezig, vooral nabestaanden en slachtoffers van de ramp. Ook oud-minister Borst was verscheen. Zij was destijds als minister van Volksgezondheid zeer betrokken bij de gevolgen van de legionella-uitbraak.

Borst

Borst blikte tijdens de herdenking terug op die periode, waarin het Westfries Gasthuis in Hoorn alarm sloeg toen er binnen 48 uur twaalf patiënten met een zeer ernstige longontsteking waren opgenomen. Het Landelijke Coördinatiecentrum Infectieziekten ontdekte vervolgens dat het om de legionellabacterie ging.

"De legionellabacterie bleek zeer kwaadaardig en de Flora-epidemie werd dan ook een van de ernstigste die de wereld tot nu toe heeft gekend", aldus Borst. De oud-minister benadrukte vrijdag de onwerkelijke tegenstelling van de Flora van 1999. "Met zijn uitbundige bloemenpracht symboliseerde de Flora het begin van de lente, van nieuw leven. Dat de Flora ook dood en verdriet kon zaaien kwam als een donderslag bij heldere hemel."

De deelnemers aan de herdenking in Bovenkarspel vertrekken later op de dag naar Amsterdam. Daar vindt in het Hotel Okura een legionellacongres plaats, met medewerking van onder andere Pieter van Vollenhoven en staatssecretaris Van Geel.