ROTTERDAM - De actie 'Blauwe verrassing' van de politie in Rotterdam-Zuid heeft donderdag 940 processen-verbaal opgeleverd voor de meest uiteenlopende overtredingen. Dat meldde vrijdag de politie Rotterdam-Rijnmond.

Het ging onder meer om verkeersovertredingen en bijna tweehonderd bekeuringen voor zwartrijden. Agenten traden ook streng op tegen scooteroverlast, het niet dragen van autogordels, het stelen van mobiele telefoontjes en tegen zakkenrollers.

De actie vond plaats van Rozenburg tot Ridderkerk en van het Noordereiland tot het zuidelijkste puntje van Rotterdam-Zuid. Ongeveer 450 politiefunctionarissen waren op de been.

Controle

De kluisjes- en tassencontrole op ongeveer twaalf middelbare scholen in Hoogvliet, Charlois en Barendrecht leverde slechts een verboden mes en een schroevendraaier op. In winkelcentrum Zuidplein werden 21 spijbelaars opgepakt en met een busje naar school gebracht.

De politie noemt het resultaat van controles in horeca-gelegenheden "verbijsterend". Van de ongeveer 210 gecontroleerde restaurants, snackbars, cafés en coffeeshops bleek ruim eenderde niet over de vereiste vergunningen te beschikken. De politie deelde enkele tientallen waarschuwingen uit.

Horeca-uitbaters die de waarschuwing naast zich neerleggen, riskeren een proces-verbaal of eventueel sluiting van de zaak. De politie pakt met het project 'blauwe verrassing' de kleine criminaliteit en ergerlijke overtredingen aan.