TEHERAN - Ruim 46 miljoen Iraanse stemgerechtigden kunnen vrijdag hun stem uitbrengen in de omstreden parlementsverkiezingen. Op het spel staan alle 290 zetels in de Majlis. Nog voordat er ook maar een stem is uitgebracht, worden de verkiezingen al gekenschets door allerlei onregelmatigheden.

Van de oorspronkelijke 8200 kandidaten die een gooi wilden doen naar een parlementszetel, werden velen uitgesloten. Anderen trokken zich terug uit protest tegen de beslissing van de uiterst conservatieve Raad van Hoeders om 2500 kandidaten, die hoofdzakelijk uit het hervormingsgezinde kamp kwamen, te diskwalificeren.

Opkomst

Veel analisten verwachten vrijdag een zeer lage opkomst, ondanks oproepen van de door conservatieven gecontroleerde staatstelevisie toch vooral te gaan stemmen. De apathie onder de kiezers lijkt veroorzaakt te worden door zowel de conservatieven als hervormingsgezinden. Geen van beide kampen spreekt de stemgerechtigden echt aan.

Hervormingsgezinde politieke krachten, onder wie de broer van president Khatami, hebben opgeroepen tot een boycot. Ook Nobelprijswinnares Shirin Ebadi steunt de boycot en heeft gezegd weg te zullen blijven bij de verkiezingen. De eerste definitieve uitslagen van de stembusgang worden zaterdag verwacht.