UTRECHT - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben donderdag in de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht de eerste munt geslagen ter gelegenheid van de geboorte van hun dochter prinses Catharina-Amalia. De geboortemunt, die in een oplage van een miljoen stuks met een waarde van tien euro wordt geslagen, is vanaf maandag in het postkantoor te verkrijgen.

De munt is in Nederland te gebruiken als wettig betaalmiddel. Op de voorkant ervan staat het portret van koningin Beatrix. De andere kant laat de portretten van prinses Catharina-Amalia en haar ouders zien. De beeltenis verandert afhankelijk van de hoek waaronder die bekeken wordt. Recht van voren is Catharina-Amalia te zien.

Volgens staatssecretaris Wijn van Financiën, die de munt uiteindelijk aan Willem-Alexander en Máxima overhandigde, stak het ontwerp van deze herdenkingsmunt met kop en schouders boven de andere ontwerpen uit. Om de munt te kunnen maken, moest een speciale en nieuwe techniek worden gebruikt.

Het prinselijk paar toonde zich ook erg tevreden met het ontwerp van de munt. Voor het portret van Amalia is een foto gebruikt die door de vader zelf is gemaakt. "Ik vind het dan ook vooral een mooie foto en ik neem aan dat de fotograaf royalty's krijgt", grapte Willem-Alexander.

Behalve de munt van tien euro worden er speciaal voor verzamelaars nog munten van twintig en vijftig euro geslagen.