HOOFDDORP - Eigenlijk houden ze er niet van om te konkelfoezen over anderen, toch zijn hoger opgeleiden de grootste roddelaars. Dat concludeert het weekblad Story donderdag naar aanleiding van een onderzoek door TNS NIPO onder roddelend Nederland. In totaal zijn duizend mensen ondervraagd.

Aanleiding voor het onderzoek is het 30-jarig jubileum van het gossipblad. Uit de steekproef blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders roddelen geen slechte eigenschap vindt. Het kan immers ook over positieve dingen gaan, stelt de helft van de ondervraagden en vooral jongeren. Je hoeft je dus ook he-le-maal niet te schamen als je klets over een ander, is de overtuiging van 50 procent van de Nederlanders. Weg dus met het excuus dat je De Bladen alleen leest in wachtkamers.

Eenderde meent dat roddelen juist het gevoel van saamhorigheid versterkt. Het liefst laten de mensen kennissen over de tong gaan. Daarna volgen collega's en vrienden. In het familiecircuit wordt het meest gekletst over broers en zussen en over schoonvaders het minst. Terwijl jongeren vooral belastend praten over het liefdesleven, hobby's en uiterlijk van anderen, hebben ouderen het vooral over iemands gezondheid. Mannen hebben het graag over het werk van anderen en vrouwen konkelen het liefst over kinderen, gezondheid en uiterlijk.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral de lager opgeleiden sterk geïnteresseerd zijn naar het wel en wee van de Bekende Nederlanders. Dit komt volgens Story omdat het leven van de BN'ers ook niet altijd over rozen gaat. De populairste Bekende Nederlander is Máxima, gevolg door koningin Beatrix. De West-Brabantse zanger Frans Bauer is daarentegen de bekendste niet-koninklijke Nederlander.

Roddelend Nederland heeft zich het afgelopen jaar vooral beziggehouden met met de geruchtmakende affaires rond Mabel en Margarita. Het waren de best gevolgde zaken, zo blijkt uit de steekproef. Deze werden gevolgd door de zwangerschap van Máxima en het afgeblazen huwelijk tussen Wendy van Dijk en Xander de Buisonjé.