AMSTERDAM - De zesduizend ergste veelplegers zijn goed voor ongeveer eentiende van alle strafzaken. Zij zijn in 5 jaar tijd meer dan tienmaal in aanraking met justitie geweest. Daarnaast bestaat er een groep van ruim 19.000 veelplegers, die verantwoordelijk is voor nog eens 12 procent van de strafzaken.

Dat blijkt uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum WODC, dat donderdag naar buiten is gebracht. Een derde groep veelplegers bestaat uit 33.000 criminelen die in vijf jaar tijd drie of vier keer met justitie in aanraking zijn gekomen.

Kenmerkend voor de veelplegers is dat zij zich vooral schuldig maken aan vermogensdelicten. Die maken 75 procent uit van het totale aantal strafbare feiten, begaan door de ergste groep. Het is ook deze groep die de meeste overlast veroorzaakt.

Het onderzoek van het WODC is gebaseerd op gegevens van justitie. Eerdere tellingen bij de politie kwamen ook uit op zo'n zesduizend veelplegers van de ergste categorie.

Uit het onderzoek, dat de periode 1997-2001 beslaat, blijkt ook dat veelplegers vaak veel vroeger op het verkeerde pad zijn terechtgekomen dan zogeheten incidentele daders. Verder zijn ze vaker buiten Nederland geboren.