DEN HELDER - De Koninklijke Marine heeft de zoekactie naar de vermiste gifvaten in de Noordzee woensdagmiddag gestaakt. Dat heeft een woordvoerder van de marine donderdag gezegd. De marine heeft niets gevonden. Rijkswaterstaat beslist begin volgende week of de zoektocht nog een vervolg krijgt.

Het gaat om vaten met giftig arseenpentoxide, die het schip Andinet op 21 december vorig jaar verloor op de Noordzee. De Nederlandse marine heeft in totaal een route van 185 kilometer lengte afgezocht. Duitsland heeft nog een stuk van 15 kilometer bekeken.

De marineschepen hebben over het grootste gedeelte van de route meter links en 500 meter rechts gezocht. De laatste 75 kilometer boven Texel, de plek waar ook drie containers met gifvaten overboord gingen die inmiddels wel geborgen zijn, is nog eens 1000 meter extra aan de rechterkant onderzocht.

De marine heeft tijdens de zoektocht de route gevolgd, die de Andinet 21 december voer. De marine zou vrijdag pas klaar zijn, maar door het goede weer konden de vier schepen, een hydrografisch opneemvaartuig en drie mijnenjagers, eerder terug.

De 63 losse gifvaten sloegen tijdens een storm overboord. Ook kwamen drie containers met daarin totaal 630 vaten van 100 liter met dezelfde giftige stof en ongeveer 5000 liter gelekte arseenpentoxide in de Noordzee terecht.