AMSTERDAM - Twee vliegtuigen van de luchtvaartmaatschappijen KLM en Swiss Air zijn woensdag boven het Franse Reims bijna met elkaar in botsing gekomen. Volgens Swiss International Airlines is het aan de snelle reactie van beide bemanningen en de waarschuwingssystemen aan boord te danken dat er geen ongeluk is gebeurd.

Het incident voltrok zich omstreeks 07.45 uur, op een hoogte van 9.500 meter. Het KLM-toestel, vlucht KL1924, was op weg van Genève naar Amsterdam en had tachtig mensen aan boord, van wie vijf bemanningsleden. In het Zwitserse toestel, dat vanuit New York op weg was naar Zürich, zaten 137 passagiers en elf bemanningsleden.

KLM-woordvoerder Hugo Baas zei dat de piloot van het KLM-toestel het toestel van Swiss zag naderen op het moment dat de automatische piloot aangaf dat een ingreep geboden was. Door een scherpe bocht naar links te maken voorkwam de KLM-piloot een botsing, aldus Baas. De toestellen waren elkaar op dat moment tot op driehonderd meter genaderd. Ook de Zwitserse piloot week uit toen het waarschuwingssysteem van zijn toestel aangaf dat er een ander vliegtuig naderde.

De Zwitserse en Franse luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld. Het was niet direct duidelijk of het bijna-ongeluk verband houdt met de staking die luchtverkeersleiders op het Parijse vliegveld Orly deze week houden. Luchtverkeersleiders in Midden- en West-Frankrijk sloten zich dinsdag en woensdag bij de actie aan.