SWELLENDAM - De 46-jarige verdachte van de moord op de -jarige Marleen Konings wordt vrijdag voor de tweede keer in het gerechtsgebouw van het Zuid-Afrikaanse Swellendam voorgeleid. Het levenloze lichaam van de 24-jarige Nederlandse studente werd op 16 januari gevonden in een kloof in de omgeving van Swellendam. Zij werd toen al meer dan twee weken vermist.

De verwachting is dat de zitting van vrijdag kort zal zijn. De openbaar aanklager, advocaat Annette de Lange, zal de rechter vragen de zaak aan te houden in verband met aanvullend gerechtelijk onderzoek, vertelde zij.

Pas als dat is afgerond kan de zaak tegen de verdachte, Ferdinandt M., in behandeling komen voor een meervoudige kamer van het Hooggerechtshof in Kaapstad. M. wordt behalve van de moord op Konings verdacht van een reeks andere misdrijven. Het openbaar ministerie beschikt wat betreft de beschuldigingen van moord op Marleen Konings, roof onder verzwarende omstandigheden en onwettig bezit van een vuurwapen en munitie over een sterke zaak, stelt De Lange.

"Er is ons alles aan gelegen om die zo snel mogelijk af te wikkelen", zei zij. Het is volgens haar echter niet te verwachten dat de zaak rond de moord op Marleen Konings erg snel zijn beslag zal krijgen. Over de termijn waarop de verdachte veroordeeld zou kunnen worden, wilde zij geen uitspraak doen. "Het gerechtelijk onderzoek is nog steeds gaande." Een snelle afronding is volgens haar zeker niet aan de orde "als de verdediging van de verdachte in het verdere verloop van de procedure zal vragen om een psychiatrisch onderzoek".

De man, die op 14 januari werd aangehouden en op wiens aanwijzingen de politie het stoffelijk overschot aantrof, heeft tegenover de politie bekend dat hij Marleen Konings met een vuurwapen om het leven heeft gebracht.