RAMALLAH - De Palestijnse Autoriteit heeft alle politieke en veiligheidscontacten met Israël bevroren. Dat heeft een adviseur van de Palestijnse leider Arafat bekendgemaakt in Ramallah. De maatregel volgt op een besluit van de Israëlische regering zondag dat Arafat nog altijd niet de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever mag verlaten.

De Israëlische strijdkrachten hebben in de nacht van zondag op maandag de tanks teruggetrokken die stonden opgesteld rond het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Arafat in Ramallah. Arafat stond sinds december onder huisarrest. Hij mocht van premier Sharon het pand pas uit als hij de daders zou arresteren van de moord op de Israëlische minister van Toerisme in oktober vorig jaar. De Palestijnse Autoriteit verrichtte intussen drie arrestaties in deze zaak.

De Israëlische regering zag evenwel geen reden Arafat weer volledig vrij te laten reizen. Hij mag nu alleen na toestemming van Sharon Ramallah verlaten.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer riep Israël zondagavond op Arafat weer volledige bewegingsvrijheid te geven. Tegenover de televisiezender ARD zei de bewindsman dat zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten zich hiervoor diplomatiek zal inspannen. Fischer meent dat het jongste besluit van Sharon de noodzakelijke hervatting van het vredesproces verder frustreert.

/DOSSIERMidden-Oosten