HILVERSUM - Plastisch chirurgen rekenen hogere tarieven voor cosmetische operaties dan de wettelijk vastgestelde tarieven voor de gezondheidszorg. Volgens het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) overtreden plastisch chirurgen daarmee de wet en maken ze zich schuldig aan een economisch delict. Dat blijkt uit een reportage van Zembla op donderdagavond.

Door de explosieve vraag naar plastische chirurgie is er een wildgroei, blijkt uit Zembla. Artsen geven zichzelf titels als dermatochirurg, cosmetisch arts en esthetisch chirurg, maar zijn basisarts en hebben geen gespecialiseerde opleiding. "Er zijn veel lieden op de markt die niet expert zijn, maar puur uit zijn op winstbejag", stelt plastisch chirurg A. Hofman van het Zuiderzeeziekenhuis.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie vindt dat er sprake is van "directe ernstige misleiding'." De titels moeten volgens hem wettelijk aan banden worden gelegd.

In de uitzending blijkt ook dat een aantal plastisch chirurgen in ziekenhuizen daarnaast ook een praktijk runt voor cosmetische ingrepen. Klanten voor een cosmetische ingreep verdringen soms patiënten op de wachtlijst van het ziekenhuis. Voorzitter R. Scheerder van het CTG vindt die ontwikkeling zorgwekkend.

De hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt in de uitzending van Zembla "onvoldoende toezicht te hebben op cosmetische chirurgie".