WASHINGTON - De belangrijkste overgebleven kandidaten voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen John Kerry en John Edwards zijn beiden in populariteit de huidige president George Bush voorbijgestreefd.

Dat blijkt uit de jongste peilingen uitgevoerd in opdracht van de Amerikaanse krant USA Today, de nieuwszender CNN en onderzoeksbureau Gallup. Kerry is favoriet bij 55 procent van de mogelijke stemmers als hij het op zou mogen nemen tegen Bush.

43 procent

De zittend president zou bij een confrontatie met de senator uit Massachusetts kunnen rekenen op procent van de ondervraagde kiezers.

Mocht George Bush het op moeten nemen tegen Edwards dan is de situatie niet veel anders. De Democratische senator voor North Carolina heeft een voorsprong van procentpunt op Bush, 54 tegen 44 procent.

Vorige peiling

In de vorige peiling uitgevoerd in opdracht van USA Today, CNN en Gallup begin februari had Bush nog een minieme voorsprong op Kerry, 49-48 procent. De hoge scores voor Kerry en Edwards zijn mede te verklaren door de vele publiciteit die beide kandidaten hebben gekregen door de Democratische voorverkiezingen van de afgelopen weken, aldus USA Today.

Onderzoeken uitgevoerd eind januari naar de populariteit van Bush gaven ook al aan dat Kerry hem voorbij was gestreefd. Nog niet eerder liep het verschil tussen de twee echter in de dubbele cijfers.

Kijkt men bij de peiling die woensdagmiddag werd gepubliceerd, echter alleen naar de geregistreerde keizers die werden ondervraagd dan ontstaat er een ander beeld. Kerry leidt dan nog maar met 51 procent tegen 46. Tussen Edwards en Bush zit dan nog nauwelijks licht, 49-48.