TEHERAN - Het dodental van de treinramp in noordoost Iran van woensdag is opgelopen tot 295.Ruim tweehonderd gewonden verkeren nog in levensgevaar. Toen de wagons van een op hol geslagen goederentreinontspoorden, ontplofte de lading. Vijf dorpen langs de spoorlijnzijn volledig verwoest. Tientallen mensen zijn bedolven onder hetpuin van hun huis.

De explosie bij de stad Neishabour in de noordoostelijkeprovincie Khorassan was volgens het persbureau Irna 75 kilometer inde omtrek te horen. Er zijn zeker 350 gewonden. De 51 wagons warengeladen met onder meer benzine, kunstmest en zwavel, meldde hethoofd van de provinciale rampenbestrijding.

Brandweerlieden

De zware explosie gebeurde op het moment dat brandweerliedenbezig waren met het blussen van een brand in de wagons. Het vuurwas al zo goed als gedoofd. Onder de doden zijn dan ook veelbrandweerlieden.

De trein stond 's morgens vroeg geparkeerd in een nabijgelegenstation, waar hij door onbekende oorzaak in beweging kwam.Ongecontroleerd reed de trein door tot 48 van de wagons bij hetvolgende station, dat van Khayyam, ontspoorden en de brand uitbrak.Mogelijk heeft een aardschok de trein in beweging gezet.

Levensgevaar

Ruim tweehonderd gewonden zouden in levensgevaar verkeren. InNeishabour rijden auto's rond met luidsprekers waarmee de inwonersworden opgeroepen bloed af te staan. De stad telt ongeveer 60.000inwoners.

De politie en de Revolutionaire Garde hebben de plek van de rampafgegrendeld. Niet alleen omdat het gevaar bestaat dat meerexplosies volgen, maar ook omdat de zwarte rook die er hangtmogelijk giftig is.

Kofi Annan

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeftIran hulp van de volkerenorganisatie aangeboden. Ook condoleerdehij ''de islamitische regering van Iran'' en de nabestaanden van deslachtoffers van de ramp. ''De Verenigde Naties staan klaar om degetroffenen van de ramp te helpen'', liet Annan via zijnwoordvoerder weten.