BERLIJN - Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanniëwillen dat er een hoge Europese functionaris komt die zich alleenbezighoudt met economische hervormingen binnen de Europese Unie. De''Grote Drie'' willen dat een aan te stellenvice-president van de Europese Commissie deze taak krijgt,inclusief de bevoegdheid om te kunnen interveniëren.

Dat maakten bondskanselier Schröder, premier Blair en presidentChirac woensdag bekend in een verklaring, na overleg in de Duitsehoofdstad Berlijn. Hun voorstel gaat naar de huidige EU-voorzitterIerland.

Koel

De 'super-commissaris'' moet in de visie van de drie wordenbelast met uitvoering van de zogenoemde Lissabon-agenda. Dat zijnEuropese afspraken om de Europese economie een flinke duw in de rugte geven. Binnen de Europese Commissie is er al eerder koelgereageerd op voorstellen die aan de gelijkwaardigheid van deEuropese commissarissen tornen.

Blair, Chirac en Schröder verwierpen kritiek dat zij de uniewillen overheersen. De Duitse gastheer zei dat zij ''niemandproberen te domineren, laat staan Europa''. Vooral uit Rome klonkveel kritiek op de bijeenkomst. Premier Berlusconi sprak van''knoeiwerk''. Volgens hem proberen Parijs, Berlijn en Londen een''directoraat'' van de EU te vormen.

Niet bedreigend

Minister-president Balkenende vindt de topconferentie van dedrie grootste EU-lidstaten niet bedreigend voor de eenheid binnende unie. Wel moeten Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijkzich realiseren dat ze in de EU samen moeten werken met de anderelidstaten. Dit stelde Balkenende tijdens een bezoek aan Slowakije.