DEN HAAG - "Hoe bestaat het dat huisartsen die jarenlang een wetenschappelijke opleiding hebben gevolgd, zich serieus bezighouden met homeopathie. Terwijl iedereen weet dat je mensen dan gewoon water voorschrijft." Minister Hoogervorst van Volksgezondheid moet niets hebben van alternatieve geneeswijzen, zo liet hij woensdag weten. Ook niet van homeopathie.

Hij hoopt dat alle commotie rond de dood van actrice Sylvia Millecam in de zomer van 2001, veel mensen de ogen heeft geopend. De actrice had borstkanker, maar liet zich uitvoerig behandelen door een aantal alternatieve genezers. De Inspectie van de Gezondheidszorg presenteerde deze week een rapport waaruit blijkt dat de genezers met hun behandelingsmethoden hebben bijgedragen aan de dood van de actrice.

De minister noemt de verschillende alternatieve behandelingsmethoden van de genezers "een wonderlijk verschijnsel". Het verbaast hem dat de wet hun 'medische' handelingen niet klip en klaar verbiedt. Volgens de huidige regels kunnen de genezers pas worden vervolgd als ze concrete schade hebben aangericht bij hun patiënten.

De KNMG, de belangenorganisatie van artsen, pleitte woensdag voor aanscherping van de wet. Hierin zou moeten worden vastgelegd dat alleen artsen nog medische diagnoses mogen stellen. Hoogervorst is het hiermee eens. "Het is zo logisch, dat je zou denken dat het al lang is geregeld." Hij komt binnenkort met een voorstel. Maatregelen tegen homeopaten vindt de minister niet nodig. "Die druppeltjes die ze voorschrijven, kunnen geen kwaad. We hoeven er dus ook niet tegen op te treden."

Als homeopathische artsen echter hun beroepscode schenden, moeten ze volgens Hoogervorst voor het Tuchtcollege worden gedaagd. Daarna zijn strafrechtelijke maatregelen mogelijk.