LEEUWARDEN/DEN HAAG - In Friesland zijn nu al de eerste koeien in de wei gesignaleerd. Ze kunnen zich te goed doen aan vers gras. Dat de dieren nu al in de wei staan is opmerkelijk vroeg. Normaal gesproken blijven ze tot medio april op stal.

Volgens S. Schenk van LTO Runveehouderij bevestigt dat de vroege weidegang bijzonder is. De dieren overwinteren in de stal omdat de weilanden in de wintermaanden te nat en niet goed begaanbaar zijn voor de runderen. Daarbij groeit het gras niet. Maar met de vroege komst van het voorjaar dit jaar groeit er volgens Schenk in de weilanden al volop gras en zijn er enkele droge stukken land, waar de dieren goed uit de voeten kunnen.

Dat de koeien dit jaar vroeg de wei in kunnen, is volgens Schenk alleen maar prettig voor de dieren. Te koud is het zeker niet. "Een koe houdt van de kou. Qua klimaat zouden ze het liefst de hele winter buiten staan." Maar al is Friesland er dit jaar vroeg bij, Schenk verwacht dat het nog even zal duren voordat alle runderen naar buiten kunnen. Voor 'nuttig weiden' zullen de meeste rundveehouders volgens hem gewoon moeten wachten tot april.