DEN HAAG - De klokkenluider van de nieuwe bouwfraude-affaire voelt zich dermate onveilig dat hij is ondergedoken. Dat heeft het GroenLinks Tweede-Kamerlid Vos woensdag bevestigd. Volgens Vos, die met de man heeft gesproken, is hij nog niet daadwerkelijk bedreigd. "Hij heeft echter van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) te horen gekregen dat hij voorzichtig moet zijn."

Omdat de man nog geen politiebescherming heeft gekregen, heeft Vos dinsdag minister Donner van Justitie gevraagd hier wat aan te doen. Justitie staat formeel echter buiten de veiligheidskwestie.

Volgens het nieuwe stelsel 'beveiligen en bewaken' moet iemand die zich bedreigd voelt, zelf bij de plaatselijke politie te rade gaan. Die moet vervolgens na een analyse van de veiligheidssituatie besluiten, of iemand in aanmerking komt voor beveiliging, aldus een woordvoerder van Justitie.

Het debat in de Tweede Kamer over de fraudeaffaire rond de bouw van kantoren en aanwijzingen over corruptie bij ambtenaren wordt woensdag naar verwachting om 15:30 uur voortgezet.