LELYSTAD - Een opstootje van elf jongeren in de nieuwe jeugdinrichting Rentray Flevoland in Lelystad zorgde dinsdagavond voor paniek onder de groepsleiders. De oproer onstond tijdens een groepsactiviteit. De twee begeleiders vluchtten weg, omdat het te gevaarlijk werd. Directeur H. Lodewijks van Rentray zei woensdag dat het opstootje na een uur was gesust.

De oproerkraaiers sloegen met een zwaar voorwerp een ruit van het in januari geopende gebouw in. Hoewel de jongeren al op de luchtruimte vastliepen, legde de snel gealarmeerde politie voor de zekerheid direct een kordon om de justitiële jeugdinrichting. Er vielen geen gewonden bij het incident.

Volgens Lodewijks is er bewust gewacht met ingrijpen om de situatie niet te laten escaleren. Gevreesd werd dat de jongeren glasscherven als wapens zouden gebruiken.

De relschoppers zaten na ruim een uur weer in hun slaapcel, omdat zij beseften dat ze niet konden ontsnappen. Na bemiddeling kwamen zij één voor één terug naar binnen. In Rentray Flevoland is plaats voor maximaal 144 jeugdgevangenen.