ARNHEM - De rechtbank in Arnhem verwacht woensdag de nodige belangstelling van pers en publiek voor de eerste behandeling van de zaak tegen de drie jongeren, die justitie verdenkt van het wurgen en in brand steken van de 16-jarige vwo-scholiere Maja Bradaric uit Nijmegen.

De zaak wordt woensdag echter niet inhoudelijk behandeld, aangezien de psychologische en psychiatrische rapporten over de drie nog niet klaar zijn.

Hoofdverdachte

Volgens justitie is de 18-jarige Goran M. uit Beuningen hoofdverdachte in de zaak. Hij zou wekenlang plannen beraamd hebben om Maja Bradaric te vermoorden. Zijn motief daarvoor is nog steeds onduidelijk, maar het meest waarschijnlijk is dat hij zich stoorde aan het stoken en roddelen van zijn slachtoffer.

De 18-jarige Ferdi O. uit Nijmegen zou zijn vriend en klasgenoot geholpen hebben bij de moord en het in brand steken van het lichaam. Ferdi O., die sterk onder invloed van Goran M. stond, zou voor dat doel een jerrycan benzine hebben gekocht.

Chauffeur

Ook was hij de chauffeur van de auto, waarin Maja werd vermoord. In de auto zat ook de 16-jarige Goran P. uit Nijmegen, die ontkent dat hij iets van de plannen wist. Deze jongen zou in shock geraakt zijn. Raadslieden van de drie jongeren verwachten dat de rechtbank pas in april of mei aan de inhoudelijke behandeling van de zaak toe zal komen. Het drietal zit sinds eind november op verschillende plaatsen in Nederland in voorarrest.

De 15-jarige Nina K. is sinds 6 december op vrije voeten. Justitie acht haar niet medeplichtig aan moord, maar verwijt haar wel dat zij de politie niet ingelicht heeft over de moordplannen van haar vriendje Goran M. Wanneer de rechtbank haar zaak gaat behandelen is nog onbekend.