MILWAUKEE/MADISON - Met een verrassend goede tweede plaats in de Democratische voorverkiezingen in Wisconsin lijkt senator John Edwards dinsdag de morele winnaar te zijn geworden. Tegen alle verwachtingen in maakte de in South Carolina geboren politicus er alsnog een nek-aan-nek race van met John Kerry in de noordelijke staat.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

"We hebben een duidelijk boodschap overgebracht. Objecten in je achteruitkijkspiegel kunnen dichterbij zijn dan ze lijken", zo hield de senator zijn juichende aanhangers dinsdagavond (lokale tijd) voor in een duidelijk vingerwijzing naar senator Kerry.

Verrast

Edwards leek zelf verrast te zijn door zijn sterke optreden. Hij wist naar eigen zeggen dat zijn populariteit toenam maar "ik ben verrast door de kracht ervan", zei hij tegen CNN.

Enkele dagen geleden keek de kandidaat in peilingen nog aan tegen een schijnbaar onoverbrugbare achterstand van 25 procentpunt of meer in Wisconsin. De senator voor North Carolina in het Congres mag zich dan ook de morele winnaar van de avond noemen.

'Super Tuesday'

Het resultaat is in ieder geval goed genoeg om het uit te zingen tot en met 'Super Tuesday' op 2 maart, wanneer tien staten tegelijkertijd naar de stembus gaan voor Democratische voorverkiezingen. Volgens Edwards laten de resultaten van dinsdag zien dat hij geschikt is om het in november op te nemen tegen president Bush.

Onduidelijk is of ook Howar Dean, de voormalige gouverneur van Vermont die dinsdag op grote afstand werd gezet door Kerry en Edwards, het nog uithoudt tot begin maart.

Dean hield dinsdag zijn aanhangers nog voor: "we zijn nog niet klaar". Amerikaanse media zetten evenwel vraagtekens bij de exacte betekenis van die woorden. Eerder had de progressieve Dean, na een aantal teleurstellende resultaten, laten weten zijn lot te zullen verbinden aan de uitkomst van de voorverkiezingen in Wisconsin. Later trok hij die woorden weer in. Dean feliciteerde zowel Kerry als Edwards met de uitslagen van dinsdag en met hun succesvolle campagnes.

Dankwoord

In een toespraak, die door politieke analisten bij CNN als bijna obligaat werd omschreven, bedankte de winnaar van de avond John Kerry zijn aanhangers in Wisconsin. De senator was van tevoren "voorzichtig optimistisch" geweest over zijn kansen en tot op het laatste moment doorgegaan met het voeren van campagne om zijn vijftiende overwinning in zeventien voorverkiezingen bij te kunnen schrijven.

"Het motto van de staat Wisconsin is voorwaarts, en ik wil de staat Wisconsin bedanken voor het naar voren helpen van deze zaak en deze campagne", aldus Kerry. Over de goede resultaten van Edwards hadden de senator uit Massachusetts en zijn adviseurs het liever niet. "Een overwinning is een overwinning", aldus Kerry die nog maar eens benadrukte de enige te zijn die werkelijk een nationale campagne voert.

72 kiesmannen

In de staat tegen de grens met Canada waren in totaal 72 gedelegeerden te verdienen voor de nationale Democratische Conventie van eind juli. Om daar tot officiële presidentskandidaat van de partij te worden gekozen, moet een kandidaat bij de Democraten minimaal 2162 gedelegeerden achter zich krijgen. De voorverkiezingen in Wisconsin zijn open.

Dat betekent dat zowel geregistreerde Democraten, onafhankelijken en zelfs Republikeinen mee mochten doen. Volgens peilingen na het sluiten van de stembussen bestempelde 60 procent van de kiezers dinsdag zich als Democraat, 30 procent als onafhankelijk en de rest als Republikein. Kerry zou kunnen rekenen op een meerderheid onder Democratische kiezers, terwijl Edwards het goed deed onder de onafhankelijken.