OSLO - De vermeende leider van de radicale Noord-Iraaksemoslimgroep Ansar al-Islam, Mullah Krekar, is dinsdag uit zijnNoorse cel gelaten. Dat berichtten Noorse media. Hij zat daar vastwegens een lopend onderzoek naar zijn mogelijke betrokkenheid bijde moord op Koerdische strijders tussen 2000 en 2001.

Volgens een politiewoordvoerder is er nieuw bewijsmateriaalopgedoken waardoor een langer voorarrest niet nodig is. Meerdetails gaf hij niet. Het voorarrest was recent nog verlengd tot 1maart. De Verenigde Staten betichten Ansar al-Islam ervan banden tehebben met het terreurnetwerk al-Qaeda. Krekar ontkent dat hij nogde aanvoerder is van Ansar.

Niet terecht

Krekar zei tegen persbureau Reuters zeer blij te zijn en hooptdat de zaak snel tot een einde komt. Hij woont sinds 1991 alsvluchteling in Noorwegen. In 2002 werd hij op Schiphol op doorreisvan Iran naar Noorwegen aangehouden op verdenking van drugshandel.Deze aanklacht bleek niet concreet genoeg en de aanhouding wasvolgens de rechter niet terecht.

Noorse media meldden dat Krekar is vrijgelaten omdat getuigentegen hem zouden zijn gemarteld om ze tot een bekentenis tedwingen. Mullah Krekar is aangeklaagd in verband met de executievan Koerdische soldaten van de Patriottische Unie van Koerdistan(PUK) in een geheim gevangenekamp in Noord-Irak en een aantalzelfmoordaanslagen.

Schadevergoeding

In augustus vorig jaar kreeg Krekar van de rechtbank in Haarlemschadevergoeding toegewezen voor de vier maanden dat hij inhechtenis zat. De Nederlandse staat moest hem 4970 euro vergoedingbetalen plus 540 euro voor gemaakte juridische kosten. Zijnadvocaat had 100.000 euro geëist. Na zijn detentie werd Krekaruitgezet naar Noorwegen.