BRUSSEL/AARLEN - Het proces tegen Marc Dutroux en kompanen, dat op 1 maart begint in het Waalse Aarlen, gaat 4,6 miljoen euro kosten. De Belgische justitieminister Onkelinx gaat bij berekening van die kosten uit van een duur van het proces van twee tot drie maanden. Over een eventuele langere duur van het proces wilde zij zich dinsdagmiddag tijdens een persconferentie in Aarlen niet uitspreken.

In het bedrag van 4,6 miljoen euro zijn de inzet van 330 speciaal opgeleide politiemensen en de kosten van het onderdak voor de ouders van slachtoffers, die het proces willen bijwonen, ook opgenomen. De verbouwing van het justitiepaleis in Aarlen vormt een aparte kostenpost, die niet in de berekening is opgenomen. De 330 politieagenten zijn speciaal voor het proces opgeleid.

De omgeving rondom het justitiepaleis zal gedurende het proces zijn afgezet, om een ontsnapping van Dutroux, zoals in april 1998, te voorkomen. Aarlen mag rekenen op massale mediabelangstelling. In totaal hebben 1340 journalisten van 250 verschillende media om een speciale perskaart gevraagd.

Slechts een beperkt aantal camerateams mag overigens alleen bij begin van elke procesweek kort in de rechtszaal filmen. De meeste media moeten het proces volgen vanuit een aparte luisterzaal. Onkelinx zei te proberen alsnog een simultaanvertaling te regelen voor de media. Momenteel is alleen in vertaling voorzien voor Vlaamse ouders van slachtoffers, zoals de familie van An Marchal. Onkelinx wil niet te veel speciale regelingen voor de media.

Cools

"Het mag geen showproces worden. Het proces wordt ook niet voor de media gevoerd", aldus de bewindsvrouwe. Zij noemt het proces niet het grootste dat ooit in België gevoerd zal worden, "maar wel één van de grootste processen ooit", samen met de onlangs afgesloten rechtszaak over de moord op de vroegere leider van de Franstalige socialisten André Cools.

Het publiek mag de zaak-Dutroux wel bijwonen, maar er is slecht beperkt plaats. Bovendien zullen er in de rechtszaal in Aarlen alleen staanplaatsen zijn. Onkelinx denkt overigens dat de zaal in Aarlen van 200 vierkante meter groot genoeg is.

Het proces vindt in Aarlen plaats, omdat dit de hoofdstad is van de Belgische provincie Luxemburg. Juryrechtszaken worden altijd gehouden in de hoofdstad van de provincie waar een onderzoek is opgestart. De zaak-Dutroux kwam aan het rollen toen justitie in Neufchâteau in de provincie Luxemburg achter de ontvoering van Dutroux-slachtoffer Laetitia Delhez uit het nabijgelegen Bertrix aanging.