BOGOTA - De Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt is zaterdag ontvoerd door leden van de rebellenbeweging FARC. Ook vier andere personen die kandidate Ingrid Betancourt vergezelden, onder wie een Franse fotograaf, worden vermist.

Ook Betancourts campagneleidster Clara Rojas voor de presidentsverkiezingen van 24 mei is ontvoerd. Drie andere mensen, onder wie een Franse fotograaf, die werden gegijzeld, zijn inmiddels door de opstandelingen weer vrijgelaten.

Voormalige FARC-enclave

Betancourt (40) en haar campagneleidster verdwenen zaterdag toen zij een bezoek brachten aan een streek, niet ver van het gebied dat tot voor kort in handen was van FARC. Het leger had Betancourt afgeraden zich in het gevaarlijke gebied te begeven. Vervolgens is zij met haar auto toch op weg gegaan naar San Vincente, de grootste stad in de voormalige enclave van de FARC.

De Colombiaanse president Pastrana bracht zaterdag een bezoek aan het gebied in het zuidwesten van het land, waar tot voor kort de linkse rebellenbeweging FARC heer en meester was. Colombiaanse militairen trokken vrijdag het zuidwesten van het land binnen.

Warm onthaal

Pastrana bezocht San Vicente. Hij kreeg daar een warm onthaal van de bevolking. Hij hield een toespraak en zei dat het vastlopen van het vredesoverleg met de FARC volledig te wijten was aan de rebellen. Pastrana heeft woensdag het vredesoverleg met de FARC afgebroken, omdat hij de rebellen verantwoordelijk houdt voor de ontvoering van een senator.

De president besloot ook het FARC-gebied, ter grootte van Zwitserland, weer te bezetten. Het gaat om een gebied dat de rebellen in 1998 kregen toegewezen in ruil voor de voortzetting van vredesonderhandelingen en als blijk van goede wil. Duizenden Colombiaanse militairen zijn sinds vrijdag het gebied binnengetrokken.

Bommenregen

De Colombiaanse luchtmacht heeft vrijdag het kampement en een klein vliegtuig van de militaire commandant van de linkse rebellengroep FARC met bommen verwoest. De militaire commandant overleefde naar verluidt de bommenregen. Hij zou momenteel proberen Colombia te ontvluchten.

Volgens bevelhebber Fernando Tapias hebben rebellenaanvoerder Manuel Marulanda en vijf andere FARC-leiders het gebied al verlaten.

/NIEUWSPresident Colombia stopt vredesoverleg met FARC (video)