JERUZALEM - De Palestijnse leider Arafat mag zich vrij bewegen door Ramallah, maar de stad niet verlaten. Dit heeft het Israëlische veiligheidskabinet besloten, zei een anonieme zegsman zondag tegen de radio. Dat betekent een kleine verbetering van de huidige situatie.

De veertien ministers waren bijeengekomen om zich onder meer te beraden over de positie van Arafat die al twee maanden feitelijk in Ramallah onder huisarrest staat.

Israël eiste dat de Palestijnse autoriteiten de moordenaars van minister van Tourisme Zeevi zouden oppakken. Zeevi werd in oktober doodgeschoten. Donderdag pakte de Palestijnse politie de drie vermeende moordenaars op.

Het besluit lijkt een compromis tussen de harde rechtervleugel van de regeringscoalitie, die geen enkele concessie wil doen, en de meer gematigde linkervleugel. De afgelopen maanden stonden de Israëlische tanks op zo'n honderd meter van het presidentiële verblijf van Arafat.

'Schaamteloos besluit'

De hoofdonderhandelaar van de Palestijnen, Erekat, sprak van een schaamteloos besluit. "Het is onaanvaardbaar en toont aan dat de Israëlische regering geen staakt-het-vuren wil, noch kalmte." De regering heeft geen plan, behalve het voortzetten van de oorlog tegen de Palestijnen, zei hij.

De Palestijnse leider kan zich nu vrij bewegen door de stad, maar daar buiten niet. Dat houdt waarschijnlijk ook in dat Arafat geen reizen naar het buitenland kan maken.

Veiligheidsoverleg afgelast

Door het besluit hebben de Palestijnen het veiligheidsoverleg met Israëlische en Amerikaanse functionarissen, dat voor zondagavond op het programma stond, afgelast, zei de chef van de Palestijnse veiligheidsdienst generaal Amin al-Hindi.

De Palestijnse leiders hebben een spoedvergadering op het hoofdkwartier van Arafat belegd om zich te beraden over het besluit van de Israëlische regering.

/DOSSIERMidden-Oosten