DEN HAAG - De ANWB verwacht komend weekeinde extreme drukte op de wegen naar de wintersportgebieden in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Voor de regio's midden en zuid begint dan de voorjaarsvakantie. Naar verwachting gaan ruim 200.000 Nederlanders dan op wintersport. Maar ook in de wintersportlanden zelf hebben veel mensen vakantie.

Op de Nederlandse wegen zal het volgens de ANWB wel meevallen. De avondspits van vrijdag begint waarschijnlijk iets eerder, maar echt druk zal het niet worden.

Pas zaterdag tussen negen uur 's ochtends en zes uur 's avonds zal het dringen worden op de snelwegen richting Franse Alpen. De topdrukte is vooral te vinden op de A40 (Mâcon-Genève) en de A43 (Lyon-Chambéry). Ook de wegen rond Albertville, Grenoble, Genève, Moûtiers en Le Bourg-d'Oisans zijn beruchte knelpunten.

Duitsland

In Duitsland zijn zaterdagochtend vanaf een uur of zeven lange files onvermijdelijk op de wegen in het zuiden rond München, onder meer op de A7 (Würzburg-Kempten), de A8 (Stuttgart-Salzburg) en de grensovergang bij Kufstein. Pas 's middags na vier uur is daar naar verwachting de grootste drukte voorbij.

Oostenrijkers

In Oostenrijk aangekomen kunnen de wintersporters zich aansluiten bij de tienduizenden vakantiegangers op de doorgaande wegen naar de skigebieden in Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. Ook de route via de Fernpas (B179) zal druk zijn. Volgens de ANWB wordt ook de winterzonvakantie steeds populairder door de scherpe concurrentie enerzijds en de stijgende kosten voor wintersportvakanties anderzijds.

Van de 190.000 Nederlanders die komend weekeinde naar een andere buitenlandse bestemming dan de alpenlanden vertrekken, zal het merendeel naar een zonnige bestemming vliegen. Turkije, Egypte, de Canarische Eilanden en de Antillen zijn favoriete reisdoelen.

Voor de thuisblijvers bestaat nog de mogelijkheid om naar het zuiden van het land te reizen. Daar wordt dit weekeinde carnaval gevierd.