KAAPSTAD - Twaalf actievoerders van Greenpeace, onder wie drie Nederlanders zijn zaterdag gearresteerd, nadat ze op het dak van de enige kerncentrale van Zuid-Afrika, in Koeberg bij Kaapstad waren geklommen. Dat heeft campagneleider Klimaat en Energie Femke Bartels van Greenpeace gemeld.

Kort nadat de leden van Greenpeace de kerncentrale hadden bezet arriveerde de politie met onder meer een helikopter in Koeberg. Ze maakten snel een einde aan de actie.

Beschuldigingen van intimidatie

Bartels zei dat de betogers niet zijn mishandeld, maar dat de politie zich wel schuldig heeft gemaakt aan intimidatie. "Er zijn ook gevaarlijke situaties geweest", aldus Bartels. "Zo vlogen ze met een helikopter heel dicht over onze rubberboten die in de baai bij de centrale lagen."

Niet veilig

Greenpeace vroeg met de actie aandacht voor de in haar ogen verwerpelijke plannen van Zuid-Afrika om een nieuwe kleine centrale te bouwen. De milieuclub stelt dat het type centrale dat de Zuid-Afrikanen voor ogen hebben niet veilig is. Dat is volgens Greenpeace uit verscheidene testen gebleken. "Duitsland en de VS zijn daarom afgestapt van het idee een minireactor te bouwen", aldus Greenpeace in een verklaring.

Nederland heeft samenwerkingsovereenkomst

De milieuorganisatie zegt dat het Nederlandse ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van de kleine centrale in Zuid-Afrika indirect steunt. De Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) uit Petten heeft een samenwerkingsovereenkomst met een Zuid-Afrikaans consortium dat de reactor bij Kaapstad wil bouwen. Economische Zaken subsidieert NRG met 8 miljoen euro per jaar, stelt Greenpeace.

De Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg is vanaf volgende week het toneel van de VN-top voor duurzame ontwikkeling. Staatshoofden en regeringsleiders uit alle delen van de wereld zullen er onder meer spreken over de ontwikkeling van duurzame energie. Greenpeace meent dat Nederland alvast een voorbeeld kan geven door de subsidie aan NRG te staken.