AMSTERDAM - Licht ontvlambare mensen raken veel sneller verslaafd aan roken dan opgewekte, ontspannen types. Op ontspannen mensen die niet gauw kwaad worden, heeft nicotine veel minder effect. Dat blijkt uit onderzoek van de University of California onder rokers en niet-rokers.

Het is bijna alsof sommige mensen geboren rokers zijn, zegt psychiater Steven Potkin, die de leiding had over het onderzoek. Voor hen is het veel moeilijker om te stoppen dan voor mensen die geen 'aanleg' hebben om verslaafd te raken aan roken.

Potkin onderwierp 86 mensen aan diverse tests, zoals computerspelletjes die moesten uitwijzen wie de slechte verliezers waren. Hij bracht bij hen nicotinepleisters aan met hoge of lage doses. Anderen kregen een placebo. Intussen bracht een PET-scanner hun hersenactiviteit in kaart.

Bij mensen van wie Potkin had vastgesteld dat ze snel kwaad werden, ongeduldig aangelegd en gemakkelijk geïrriteerd waren veroorzaakte de nicotine dramatische veranderingen in de activiteit in de delen van de hersenen die belangrijk zijn voor het beheersen van emoties en het reageren op andere mensen. Dat was het geval bij zowel rokers als niet-rokers.