BREDA - Politiekorpsen uit Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg hebben zaterdag een grote internationale drugsactie gehouden. Zowel in Nederland als in de Belgische steden Luik en Brecht kregen ongeveer dertig personen een proces-verbaal wegens het bezit van drugs. De politie hield drie mensen aan in verband met drugsverkoop, bezit van harddrugs en poging tot autodiefstal.

Ongeveer tachtig medewerkers van de Nederlandse politie, douane en marechaussee observeerden in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg plaatsen waarvan het vermoeden bestond dat er in hard- en softdrugs werd gehandeld.

Zij gaven hun buitenlandse collega's honderden kentekens door van mogelijke drugstoeristen. Die werden in hun eigen land gecontroleerd. Die controles vonden ook plaats in de trein van Maastricht naar Luik.

Behalve van Luik en Brecht zijn de resultaten van de buitenlandse politiekorpsen niet bekend gemaakt. De politie houdt elke paar maanden dergelijke internationale drugsacties. Het doel ervan is het drugstoerisme tussen de landen terug te dringen.

Verder dienen ze om de samenwerking tussen de Nederlandse en buitenlandse politie te bevorderen en te controleren op de naleving van het Schengenverdrag.

De politie probeert ook organisaties achter het drugstoerisme aan te pakken. Behalve voor drugs werden ook enkele mensen bekeurd in verband met verkeersovertredingen en verboden wapenbezit.