QUITO - In Ecuador houden gedetineerden honderden mensen in gijzeling. Ze protesteren daarmee tegen de in hun ogen deplorabele omstandigheden in de gevangenissen van het land. De regering heeft maandag tevergeefs over vrijlating van de gijzelaars onderhandeld.

Directeur Marco Morales van het bureau nationale veiligheid in gevangenissen zei dat de gevangenen na drie uur de gesprekken hadden afgebroken. Zij willen nu minister van Binnenlandse Zaken Raul Baca spreken.

Protest

Een leider van de opstand in de mannengevangenis zei zondag dat de gedetineerden 470 mensen (70 mannen, 280 vrouwen en 120 kinderen) vasthielden uit protest tegen de overbevolking en andere slechte omstandigheden. Morales hield het maandag op 321 gijzelaars, meest familie en vrienden van de gevangenen die hen zondag kwamen opzoeken.

Volgens leider Washington Grueso van de opstand hebben de autoriteiten hun woord niet gehouden. Zij beloofden in januari dat zij de zaken zouden versnellen van de ruim 1400 gedetineerden die langer dan een jaar zonder proces werden vastgehouden.

Hongerstaking

Grueso zei dat gevangenen in de steden Ibarra en Tulcan meededen aan het protest, maar hij zei niet of daar ook gijzelaars werden vastgehouden. De 350 vrouwen in de gevangenis El Inca in Quito begonnen zondag een hongerstaking uit protest tegen de leefomstandigheden, maar gijzelden niemand.

Gevangenisautoriteiten in Ecuador zoeken naar manieren om de capaciteit van het penitentiaire systeem uit te breiden. De gevangenissen zijn berekend op 6000 mensen, maar er zitten er .500.