BRUSSEL - De Canadese oud-bevelhebber van VN-troepen in Rwanda hekelt de inzet van Belgische blauwhelmen die in 1993 en actief waren in het Afrikaanse land. Volgens ex-generaal Dallaire bezondigden de honderden Belgische blauwhelmen zich aan forse vernieligen, openbare dronkenschap en grootscheeps prostitueebezoek. Dat stelt hij in een onlangs verschenen boek, dat maandag in België werd gepresenteerd.

Dallaire zegt dat er aan Belgische kant 'een totaal gebrek aan discipline' was. Hij heeft verder kritiek op de toenmalige regering-Dehaene die na de moord op tien Belgische paracommando's door Hutu-rebellen ten tijde van de Rwandese volkerenmoord onmiddellijk de troepen terugtrok. Nog enkele dagen voor de gruwelijke moord op de Belgische para's had de regering juist toegezegd versterking te zullen sturen, aldus Dallaire.

'Te voorkomen'

Dallaire zegt dat de volkerenmoord in Rwanda midden jaren negentig te voorkomen was geweest als België, gesteund door Frankrijk, meer troepen had gestuurd. Drieduizend manschappen waren volgens hem voldoende geweest om opstanden in de hoofdstad Kigali de kop in te drukken. Daardoor zou de opstand zich ook niet over het land hebben kunnen verspreiden.

Dallaire houdt Frankrijk en de Verenigde Staten overigens nog meer dan België verantwoordelijk voor de Rwandese genocide. Parijs en Washington hebben 'niet gedaan wat in hun macht lag', aldus de Canadese oud-militair maandag op de Vlaamse publieke zender VRT.