LONDEN - Een diamant van miljarden karaat fonkelt in de ruimte, midden in het sterrenbeeld Boogschutter. De kosmische edelsteen is een stuk van circa 1500 kilometer doorsnee van gekristalliseerde koolstof.

Het is het ineengeperste hart van een ster die ooit net zo straalde als onze zon, maar later doofde en kromp. Dit meldde maandag de BBC op basis van mededeling van astronomen van het Amerikaanse Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

De ster is 'Lucy' gedoopt, naar het lied van de Britse pogroep the Beatles, Lucy in the Sky with Diamonds. Astronomen dachten al eerder dat het binnenste van sterren kristalliseerde nadat een ster was uitgedoofd, maar met de vondst van 'Lucy' is de theorie bevestigd.

Omdat de gigantische diamant niet alleen straalt maar ook nog geluidspulsen geeft, waren de wetenschappers in staat om het binnenste van de ster door middel van seismografische apparatuur te onderzoeken. Astronomen verwachten dat ook onze zon over circa 5 miljard jaar dooft en een grote diamant wordt.