ALPHEN AAN DEN RIJN - Slachtoffers en gedupeerden van de schietpartij vorig jaar in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn hebben meer hulp en aandacht nodig van het kabinet.

''Ze voelen zich in de steek gelaten'', aldus PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch vrijdagavond na een gesprek met hen.

Hij ervoer daar naar eigen zeggen een sfeer alsof de schietpartij nog maar een week geleden gebeurd is. ''Mensen zijn boos en gefrustreerd. Een jaar geleden zagen ze de premier, de minister en de burgemeester, maar daarna werd het doodstil.''

Nazorg

Volgens Marcouch missen de slachtoffers en gedupeerden vooral nazorg bij psychische problemen en voldoende informatie over de omstandigheden van de schietpartij. Bovendien ontbreekt in hun ogen een centraal aanspreekpunt waar ze terechtkunnen met hun problemen. ''Er zijn verwachtingen gewekt, het Rijk moet meer steun bieden.''

De gemeente Alphen aan den Rijn herkent zich niet in het beeld dat Marcouch schetst. Volgens een woordvoerster hebben burgemeester Eenhoorn en de gemeente geregeld contact met nabestaanden en slachtoffers.

Ook worden er lotgenotenbijeenkomsten georganiseerd en is er hulp bij psychische of financiële problemen. De gemeente verwacht de nazorg nog zeker 1 tot 2 jaar vol te houden.

Binnenkort spreekt de Tweede Kamer met het kabinet over de schietpartij. Bij de schietpartij vielen 7 doden.