MILWAUKEE/WASHINGTON - Het debat tussen de kandidaten voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van november bood zondagavond (lokale tijd) een bijna lieflijke aanblik. Eensgezind gingen de vijf overgebleven kandidaten president Bush te lijf die onder valse voorwendselen een oorlog tegen Irak zou zijn begonnen en zou falen Amerikaanse banen te beschermen.

"Ik denk niet dat ons de waarheid is verteld toen we een oorlog begonnen tegen Irak en ik denk dat dat een enorm probleem is", aldus oud-gouverneur Howard Dean. Hij kreeg bijval van Dennis Kucinich, een warm voorstander van terugtrekking uit Irak, die verklaarde: "de president heeft gelogen tegen het Amerikaanse volk".

Integriteit

John Edwards stelde eveneens vraagtekens bij de integriteit en het karakter van het huidige Amerikaanse staatshoofd. De vermeende massavernietigingswapens van het Iraakse regime, waar het allemaal om te doen was, zijn nog steeds niet gevonden.

Volgens de koploper bij de Democraten, John Kerry, heeft Bush de Verenigde Staten overhaast in een oorlog gestort. "Ik geloof niet dat hij een plan had om de vrede te winnen. Ik geloof niet dat hij zijn belofte aan Amerika heeft gehouden", aldus Kerry in het negentig minuten durende Democratische debat.

Strijd lijkt gestreden

De vijf kandidaten, aan de vooravond van de voorverkiezingen in de staat Wisconsin, hielden zich opmerkelijk genoeg ver van aanvallen op elkaar. Hoewel de kandidaten dat niet openlijk toe zullen geven, lijkt de strijd nagenoeg gestreden. Voor dinsdag is Kerry, die tot nog toe veertien van de zestien voorverkiezingen op zijn naam heeft gebracht, opnieuw torenhoog favoriet.

Zelfs in het kamp van de standvastige terriër Dean gaan openlijk stemmen op om de strijd te staken bij verlies in Wisconsin. De kandidaat zelf wil er ogenschijnlijk nog niks van weten, maar zijn naaste adviseurs hameren er steeds harder op dat het niet goed zou zijn door te gaan. De bevlogen, flamboyante en welbespraakte Dean richtte zondag zijn venijnige pijlen nog maar eens helemaal op Bush.

Schatkist

De president "plundert systematisch de schatkist en geeft het aan zijn vrienden", aldus de voormalige gouverneur van Vermont. Toch is ook bij Dean een lichte verschuiving waarneembaar die mogelijkerwijs in de richting van opgave wijst. Hij leek het zondag op een gegeven moment zelfs op te nemen voor zijn tegenstander Kerry.

"Hoe durft George Bush iemand aan te vallen op het vlak van speciale lobbygroepen", aldus Dean. De progressieve kandidaat die campagne voerde als alternatief voor de gevestigde orde in Washington beschuldigt overigens niet alleen de Republikeinen ervan te buigen voor het grote geld van machtige donateurs ook de Democratische partij moet er aan geloven.

Kerry

Volgens de jongste peilingen in Wisconsin heeft Dean net als Edwards en de anderen eigenlijk geen kans meer om dinsdag te winnen van Kerry. De senator uit Massachusetts mag rekenen op 45 procent van de stemmen tegen 12 procent voor Dean en 9 procent voor Edwards. Van de door de zender WTMJ-TV ondervraagde kiezers die dinsdag mee mogen doen bij de Democratische voorverkiezing, zei 17 procent nog geen beslissing te hebben genomen op wie ze zouden stemmen.