SYDNEY - Naar schatting veertig agenten hebben zondag in de Australische stad Sydney verwondingen opgelopen door rellen die uitbraken na de dood van een zeventienjarige aborigine-jongen. Het waren de ernstigste rellen in een lange tijd in de grootste stad van Australië, zo meldde de zender ABC maandag.

De ongeregeldheden braken uit na de dood van de jongen die gespietst op een hek werd aangetroffen. De woede van de inwoners van de wijk Redfern richtte zich op de politie omdat de indruk bestond dat zij de jongen had achtervolgd en daardoor de dood van de jongen had veroorzaakt. Tijdens de rellen bekogelden demonstranten de politie met stenen en met brandbommen.

Aanvankelijk maakten de autoriteiten melding van meer dan vijftig gewonde agenten maar dat aantal werd later naar beneden bijgesteld, zo meldde de Australische krant Sydney Morning Herald maandag op haar website. De meeste gewonden hebben het ziekenhuis inmiddels kunnen verlaten. De politie verrichtte vier arrestaties.

Redfern is geregeld het toneel van confrontaties tussen politie en aborigines. Politiecommandant Bob Waites verklaarde zich echter niet te kunnen herinneren dat er zich eerder een rel van deze omvang heeft voorgedaan.