LONDEN - Het is onwaarschijnlijk dat een rechtszaak tegen Saddam Hussein binnen twee jaar gevoerd kan worden. Dat verklaarde de Iraakse coördinator Salem Chalabi, die een dergelijk proces tegen de voormalige dictator moet voorbereiden, tegen de Britse krant The Guardian.

In de uitgave van maandag beschrijft Chalabi de "frustraties" die bij het opzetten van een tribunaal voor Saddam om de hoek komen kijken. Het selecteren en aanstellen van rechters, het opzetten van rechtbanken en het inrichten van goed bewaakte gevangenissen voor het vasthouden van verdachten, zorgt voor vertraging.

"Ik denk dat er nog twee jaar overheen gaat voordat Saddam berecht kan worden", aldus de Irakees. Volgens hem moet het tribunaal een evenwicht zien te vinden tussen de wens van veel Irakezen die Saddam snel voor de rechter willen zien en de noodzaak voor een onafhankelijk rechtssysteem, waarbij de beklaagden een eerlijk proces krijgen. Als naar verwachting in de komende herfst de eerste processen beginnen, zullen eerst lagere leden van de vroegere Baath-partij voor de rechters moeten verschijnen.

Chalibi zelf wil zo'n driehonderd verdachten voor het tribunaal. Maar hij zei dat de Irakezen onder druk staan van de Verenigde Staten om "om politieke redenen" slechts dertig of vijftig beklaagden te dagvaarden. In totaal zijn tot dusver in Irak 44 mensen gearresteerd van de in totaal 52 meest gezochte personen.