DEN HAAG - Minister De Geus van Sociale Zaken wil dat topman T. Joustra van het UWV opstapt wegens kritiek op het financieel beheer bij de uitkeringsinstantie. Hij heeft Joustra per brief laten weten dat het beter is dat hij zijn functie niet langer uitoefent, aldus diverse bronnen.

Ook P. Cloo, die in de UWV-top verantwoordelijk is voor de financiën, zou volgens de minister moeten vertrekken. In hun plaats zou een bewindvoerder aangesteld moeten worden. Het UWV houdt zich bezig met het uitvoeren van de werknemersverzekeringen WAO en WW.

Aanleiding voor De Geus vormt een kritisch onderzoeksrapport, dat maandag verschijnt. Daarin staat volgens ingewijden dat bij de inrichting van het directiekantoor van het UWV in Amsterdam bijna 4 miljoen euro te veel is uitgegeven. Ook de verantwoording van de besteding van het geld was niet in de haak.

Tweede-Kamerlid Bakker

Nadat zondag in het tv-programma Buitenhof delen van het onderzoeksrapport waren geciteerd, zei Tweede-Kamerlid Bakker van D66 al dat de UWV-top zou moeten vertrekken omdat die “niet meer met gezag kan functioneren”. Volgens Bakker moeten instanties die met overheidsgeld omgaan, zoals het UWV, dat geld sober besteden. ”Niemand hoeft op een keukenstoel te zitten, maar er moet geen onevenredige luxe betaald worden met belastinggeld.”

In de Tweede Kamer ontstond vorig jaar grote verontwaardiging, toen bleek dat de UWV-directie het pand in Amsterdam voor veel geld had laten verbouwen, omdat het niet representatief genoeg zou zijn. Bij de verbouwing werden onder meer marmeren vloeren aangebracht.

Extern onderzoek

De Geus liet de Kamer eerder weten dat bij de inrichting van het UWV-kantoor alles volgens de regels was verlopen, maar om het zekere voor het onzekere te nemen, besloot hij toch een extern onderzoek te laten verrichten. Hij stelde daartoe een commissie in onder leiding van voormalig PvdA-fractieleider W. Meijer.

De grote fracties in de Tweede Kamer wilden zondag nog geen commentaar geven. Vice-fractieleider Verburg van het CDA zei geen zin te hebben in een ‘flutreactie’, zolang ze het rapport nog niet gezien heeft. De Kamerleden Aptroot (VVD) en Noorman (PvdA) reageerden op soortgelijke wijze. Ook minister De Geus wil pas een reactie geven na de presentatie van het rapport. Zijn woordvoerder wilde niet bevestigen dat de minister Joustra en Cloo de laan uit wil sturen.