HAMBURG/BELGRADO - De Servische premier Zoran Djindjic wil de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic niet uitleveren aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Dat verklaart de bewindsman in een vraaggesprek met het Duitse opiniepblad Der Spiegel dat maandag verschijnt.

De arrestatie en uitlevering van Mladic aan het VN-hof in Den Haag kan tot een burgeroorlog leiden in mij land, aldus Djindjic. "We hebben nog altijd 200.000 Bosnische vluchtelingen in Servië, veel van hen zijn nog in het bezit van wapens. De prijs is te hoog", zegt de politicus.

De aanklagers van het VN-tribunaal in Den Haag hebben Mladic onder meer genocide ten laste gelegd. Hij is volgens de aanklagers de hoofdverantwoordelijke voor de massa-executies bij Srebrenica in de zomer van 1995. Bosnisch-Servische troepen schoten ongeveer 8000 moslimmannen dood.

Djindjic bekritiseert in het interview ook de gang van zaken rond het proces tegen de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic in Den Haag. "Het tribunaal stelt hem in staat zijn demagogie te spuien."

Het 'circus' brengt de huidige hervormingsgezinde regering in Servië in een lastig parket, aldus de premier die Milosevic uitleverde aan het VN-hof. Veel mensen in Belgrado zijn meer en meer overtuigd dat Milosevic met succes de NAVO als hoofdmisdadiger aanwijst.

/DOSSIERMilosevic